martes, 31 de mayo de 2016

Conclusió


Al final, podem dir que ha estat una experiència meravellosa poder fer aquesta assignatura i fer el treball amb les meves companyes, ja que gràcies al nostre treball de les DEAS hem pogut aprendre molt.

Per una altra banda, és important remarcar que amb aquesta assignatura vaig poder detectar les dificultats que tenien els infants a la meva classe i així donar-los un suport adequat a cada un d'ells, també va ser interessant posar en pràctica les diferents estratègies que hem practicat a la classe, com la cohesió de grup, aprenentatge cooperatiu...

Crec que he après molt i estic orgullosa d'haver cursat aquest curs, ja que trob que és molt important conèixer les diferents característiques d'un mestre de suport i com funciona dins de l'aula.


miércoles, 25 de mayo de 2016

ALTES CAPACITATS


Els nens amb altes capacitats estan majoritàriament oblidats pels mestres, ja que són alumnes que fan les tasques de pressa i quasi sense errors per què el seu coeficient intel·lectual és molt més alt que el d'una altra persona. Els mestres presten ajuda a altres alumnes amb dificultats d'aprenentatge, però el que no veiem és que aquests nens necessiten més de nosaltres per a poder sentir-se millor.

Aquests alumnes són diferents dels altres com he dit abans són nens que acaben la feina molt més ràpida i després s'avorreixen a la classe, per tant fa que els alumnes perdin la motivació de l'explicació.

Per aquest motiu és difícil que dins d'una classe tots segueixin el mateix ritme, per què cada un té diferents capacitats, per aquest motiu a aquests nens se'ls hi ha de tenir preparada una feina extra, que sigui engrescadora i dinàmica i perquè pugui avançar en el seu aprenentatge, però també com a futura mestra crec que se li ha de prestar una atenció adequada per satisfer totes les necessitats.



martes, 24 de mayo de 2016

DEAS

Nosaltres vàrem realitzar el treball sobre les Deas, i a la nostra exposició vam explicar una actuació que faríem, per aquest motiu crec que un nin amb dislèxia pot participar activament a totes les activitats proposades, ja que no necessiten una gran adaptació per què són activitats per a tot l'alumnat. 


Us deix l'activitat que vam exposar:

Racó de memòria: El que es pretén treballar a aquest racó és la memòria a curt termini. Ho plantejarem mitjançant jocs, per fer que siguin més atractives i els alumnes es motivin.

  • Memory: Aquesta activitat consistirà a fer parelles de paraules o d'imatges. Hauran d'ajuntar una carta on aparegui una imatge i una altra amb el nom d'aquesta. Hi haurà una segona versió on hauran d'unir imatges amb frases que expliquin el que està ocorrent a la imatge.

  • Recorda l'ordre: La segona activitat del racó consistirà en què els alumnes hauran de recordar la seqüència en què apareixen les paraules, les hauran de dictar de forma oral. Farem el mateix fent servir imatges. D'aquesta manera ja hauran de pensar per relacionar la imatge amb el seu nom.

Racó d'escriptura: L'objectiu d'aquest racó serà practicar la part de l'escriptura. Ens centrarem en les grafies i en la relació entre fonema-lletra.
  • Creació de paraules amb xapes: El que volem practicar aquí és la creació de paraules fent ús d'un material manipulatiu com són les xapes. Aquestes xapes tindran escrita una lletra dedins, i el que hauran de fer és crear el màxim de paraules possibles durant el temps que romanguin al racó; després faran el mateix però utilitzant les xapes de síl·labes.
  • Què ocorre aquí?: Cada nin trobarà una fitxa amb una imatge i haurà d'explicar que està passant. A un nin amb dislèxia li podrem posar algunes pistes que facilitin l'escriptura.


Racó de lectura: Aquest serà el racó on es practiqui la lectura. Ho farem utilitzant texts sempre realistes i funcionals.
  • Endevinalles, embarbussaments, receptes i notícies. Hem seleccionat aquests tipus de textos, ja que creiem que són textos funcionals i que es poden adaptar perfectament al moment que els vulguem treballar. L'activitat serà lliure, és a dir, cada nin podrà triar el text que vulgui treballar. Cada text tindrà una forma diferent de treballar la seva comprensió. Per exemple, a la recepta, haurem d'encerclar les paraules que siguin ingredients, entre d'altres. El que haurem de fer amb la notícia, és llegir els fets i ordenar-los segons en l'ordre que han ocorregut.
  • Relacionar imatges amb el text. Aquesta segona activitat serà treballada mitjançant les imatges de diaris, revistes i d'altres mitjans de comunicació amb suport visual. A un costat tindrem imatges i a l'altre estaran els seus peus de fotografia retallats. Els nins hauran de trobar els peus de foto que corresponen a cada imatge, i aferrar les dues parts a una cartolina.


Racó d'escoltar i parlar: Treballarem la part oral i la part d'escolta a un mateix racó.
  • Recordes el que has escoltat? Treballarem a aquesta activitat la capacitat d'escolta i el nivell d'atenció. Els hi contarem una història que ells coneguin i després entre tots ho hauran d'anar narrant, intentant recordar el que han sentit prèviament. La mestra supervisarà aquesta activitat en tot moment i la dirigirà.
  • Què faries? Dins d'una bossa ficarem papers amb diferents situacions escrites. Per parelles hauran de treure un paper i tindran uns minuts per preparar un petit diàleg que després hauran de representar. Faran una primera part preparada i una segona on la mestra intervindrà i farà un petit canvi a la situació i els nins hauran de tenir capacitat de reacció, i saber improvisar el que diran.

domingo, 22 de mayo de 2016

TDHA



En el treball que van presentar les nostres companyes ens van explicar que els nins amb TDAH es caracteritzen per la seva impulsivitat, però també tenen bastants dificultats a l'hora del llenguatge, com memorització de textos o d'ordes, dificultats d'atenció...





En aquesta exposició vàrem veure com els nens amb TDAH poden fer feina cooperativament amb diferents nivells de dificultats sempre i quan les activitats siguin inclusives. Les activitats que hem de crear com a mestres han de ser engrescadores i molt dinàmiques per a què el nin no perdi el fil.

viernes, 20 de mayo de 2016

DISCAPACITAT VISUAL


Avui en dia hi ha molts d'alumnes amb dificultats, però una d'elles és la discapacitat visual. No tots tenen el mateix problema de ceguesa, sinó que hi ha molts d'infants que poden veure els contrastos de la lluminositat. Per aquest motiu és molt important integrar a aquest alumnat, ja que són nens com tots els altres i els hi han de donar tota l'ajuda necessària per a poder superar les dificultats que tenguin.


En els centres seria molt important rompre algunes barreres arquitectòniques per a què l'alumne es pugui moure en total llibertat, també és important que a l'aula se'l permeti la participació i el progrés del seu desenvolupament educatiu. Ja que un nen amb ceguesa pot participar activament amb tot l'alumnat, a part de fer tasques conjuntes per a la cohesió de grup.

Per acabar, jo crec que és molt important la sensibilització del grup-classe, ja que així podria ajudar a tots els companys a respectar a persones que tenen alguna dificultat.


martes, 17 de mayo de 2016

DISCAPACITAT AUDITIVA



Un alumne amb discapacitat auditiva s'ha d'incloure perfectament dins de l'aula, ja que és un alumne més i tampoc se l'hi ha de tractar diferents.


Jo crec que una cosa important dins de la classe és fer una sensibilització per a tot l'alumnat. Aquesta sensibilització ens serveix per què els alumnes de l'aula coneguin algun dels sistemes de comunicació com la dactilologia, el llenguatge de signes...



DISCAPACITAT INTEL·LECTUAL



La discapacitat intel·lectual es caracteritza per limitacions significatives tant en el funcionament intel·lectual com en la conducta adaptativa expressada en les habilitats adaptatives conceptuals, socials i pràctiques. Com per exemple la comunicació, la vida a la llar, habilitats acadèmiques.



És molt important treballar l'autoestima, donar-los seguretat en si mateix i que pugui descobrir els seus sentiments i les seves emocions. Una bona manera de treballar les emocions és a partir d'activitats de cohesió de grup, i així parlar obertament sense vergonya de com se senten a diferents situacions.


lunes, 16 de mayo de 2016

TRASTORNS DE COMPORTAMENT


Aquests nins solen ser emocionalment inestables, per aquest motiu com a mestres hem de saber quines són les causes d'aquestes emocions i per què produeix les diferents conductes agressives.



El més important per aquests nens és que hem de treballar activitats que se centrin amb les seves emocions i amb el seu estat d'ànim, ja que tots els alumnes han de ser feliços sense cap preocupació. També, és important que el mestre intervingui de manera adequada i en el moment del conflicte perquè ell pugui reflexionar sobre els seus actes, i així arribar a una resolució conjunta.



domingo, 15 de mayo de 2016

ALUMNES HOSPITALITZATS


Les meves companyes varen fer l'exposició sobre els alumnes hospitalitzats i com rebien l'educació adequada sense estar dins d'una aula ordinària.

Trobam molts d'alumnes que a causa de la seva malaltia necessiten una assistència mèdica i per aquest motiu no poden assistir a l'aula i per tant per poder seguir en el seu procés d'ensenyament-aprenentatge es creen aules dins de l'hospital.



Aquestes aules fan que els nens es relacionin entre ells i que aprenguin mitjançant els seus interessos. Aquesta dinàmica es millora entre la relació de la família, els nins, els mestres..., ja que poden assistir tots aquells nens que vulguin o també tenen la lliure elecció de no assistir a classe.

Les meves companyes varen realitzar una piràmide alimentaria i aquesta activitat pot ajudar als alumnes a reconèixer quins són els aliments principals de la nostra alimentació i quins són els menys adequats com per exemple els dolços. Ells podrien parlar sobre els aliments que mengen i poder fer una refacció.


DISCAPACITAT MOTÒRICA






Amb aquest vídeo podem fer una reflexió de com moltes persones veuen i tracten diferents a les persones amb alguna discapacitat, però en realitat ells necessiten la mateixa companyia que tots els altres nens.


Necessiten que la gent l'estimin, que estiguin pendents d'ells. En aquest curtmetratge es veu com una nena, que no coneix de res al nou nen de la classe intenta que ell participi amb tot allò què li agrada fer.



Feia que movia els braços, que jugàs a futbol i molt més. Aquesta inclusió és la que necessitem per tota la comunitat educativa.

miércoles, 11 de mayo de 2016

Tema 5. Alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu



M'ha paregut molt interessant, l'exposició de treballs de tota la meva classe, ja que entre tots hem après sobre les necessitats educatives que tenen els alumnes, hem pogut veure quines activitats són més adequades per cada alumnat, per exemple nosaltres, les del meu grup vàrem crear racons que servirien per a tota una classe, sense cap dificultat per a l'alumnat.

És important remarcar que totes les activitats presentades, un alumne amb dislèxia les podia fer sense cap problema.


Tema 4. L'aula centre de la intervenció


L'aula és el lloc més important en la intervenció de l'alumnat, ja que dins de la classe és on l'alumne passa la majoria de les hores del seu dia.

Per aquest motiu hem de crear classes dinàmiques, engrescadores, lúdiques i per a tot l'alumnat, ja que és molt important que les classes estiguin adaptades a qualsevol alumne i així pugui participar sense problemes.

També podem dir que hi ha diferents estratègies per a poder treballar dins de l'aula, com la cohesió de grup, els racons, els treballs cooperatius. Totes aquestes estratègies ens serviran per fomentar un bon clima dins l'aula i per tant això ens donarà lloc a un bon clima de feina.

Els mestres han de poder crear aquests climes de feina, però sense la seva intenció no hi haurà res a fer.

Però tal com dic que aquest mestre ha d'estar pendent de l'alumne amb dificultats, també ho ha d'estar pendent dels altres, ja que el suport és molt important per a tots els alumnes.



domingo, 8 de mayo de 2016

Tema 3. Intervenció a nivell de centre



Cada centre elegeix com organitza el seu suport dins les seves aules, jo crec que és molt important aquest tema, ja que el suport ha de ser present a la majoria d'hores. Ara estic fent les pràctiques a un centre de primària de Palma, les faig a primer cicle, i t'adones que la majoria d'alumnes necessita suport per poder adquirir els coneixents bàsics.


Els mestres de primer necessiten gent dins de l'aula, ja que la ràtio d'alumnes és molt elevat i no es pot estar pendent de cada alumne en particular, per aquest motiu el que té més dificultat no estaria tan atès com pot estar amb un mestre de suport.

Tema 2. Alguns plantejaments claus per a la intervenció


En tot moment el mestre ha de conèixer el concepte d'infant, ja que és molt important allò que és capaç de fer el mateix alumne mitjançant les seves experiències prèvies.

També és important saber que aprenen per aquest motiu podem emprar l'avaluació, ja que és un mètode d'orientació per a l'alumnat d'allò que ha après o que està aprenent durant tot el seu procés per això és important fer autoavaluacions.

Per tant, amb aquests dos conceptes tot mestre ha de crear una escola inclusiva, on tot l'alumnat depenent de les seves dificultats pugui participar, ser present i progressar en el seu desenvolupament.